woensdag 27 februari 2013


Dinsdag 26 februari

Afgelopen zondag werden wij om 7.45 uur door een taxi opgehaald om naar "Bigi Pan" te gaan. Bigi Pan betekent "groot meer". Daar aangekomen zijn wij overgestapt in een korjaalbootje en eerst de rivier over gevaren. In de rivier zagen wij nog een grote, dikke kaaiman. Hij lag eerst heel stil en zwom daarna snel weg!
Daarna voeren wij een sloot naar binnen, het zogenaamde zwamp gebied. Deze sloot is 8 km lang! De begroeiing bestaat voornamelijk uit de grote zwarte mangrove bomen met hun lange wortels. Aan de bomen hangen vaak dikke knobbels, dit zijn termieten die er hun nesten hebben.
Opeens konden wij niet verder omdat het water ondiep was. Dus uitstappen en over een wankelen houten trapje naar boven lopen naar de andere kant. Ondertussen moest de boot door iedereen naar boven getrokken worden, iedereen weer instappen en de boot gleed weer het water in!

Wij zagen heel veel vogels kleine en grote. Veel reigers b.v. de  witte reiger die als hij groter wordt steeds meer blauwe plekken krijgt tot dat hij uiteindelijk helemaal donker blauw, ietsjes paarsig wordt. Dan is er nog de grijs-zwarte reiger en de zilveren grote reiger.
Er zijn roofvogels die in de lucht cirkelen op zoek naar prooi.
Ook zijn er een bepaald soort eenden, ze worden "kwak kwak"genoemd, en leven in groepen bij elkaar. Ze zijn een lekkernij voor de mensen die hier wonen en worden vaak geschoten. Het is wel verboden, maar er zijn niet veel controles hier in de zwamp.
Er zitten een bepaald soort kraaien, ik dacht dat ze amies werden genoemd. Een  groot soort en een kleiner soort. Ze maken hun nesten tussen het gras in de modder en vermeerderen zich het hele jaar door. Meestal leven ze ook in groepen.
Dan hebben wij de rode ibissen gezien. De bootsman wist te vertellen dat ze deze rode kleur kregen doordat ze leven van krabbetjes en garnalen, hier zit veel jodium waardoor ze rood worden. De rode ibis wordt dus niet rood geboren!
Opeens zag de bootsman twee aapjes, kapucijnaapjes. Je kunt ze, net als de vogels niet goed zien. Daar de vogels vaak een schutkleur hebben, kunnen wij ze niet direct zien. De bootsman heeft een geoefend oog en veel geduld om ons duidelijk te maken waar wij moeten kijken.

Na die 8 km kamen wij op het grote meer. Daar de zwamp aan de Atlantische Oceaan ligt, is hier ook eb en vloed, net als in de rivieren. Het zwamp bestaat uit zoet brak water, maar door de getijden dringt hier ook zout water naar binnen. Je proeft het aan je lippen en na een uur hier rond gevaren te hebben, is je hele huid vol zoutkorreltjes. De  zwarte mangroven bomen worden door het zoutwater wit en gaan dood. Het ziet er troosteloos uit. Het zwamp meer wordt met de jaren groter.
 .
In zowat het midden staan grote "vlonders"op houten palen. Het is hier niet diep, je kunt bijna overal staan. Op de vlonders zijn soms huisjes waar je kunt logeren en van de mooie zon opgang en ondergang kunt genieten. Wij zijn ook op zo een vlonder geweest, waar met drie schotten de vlonder verdeeld  was. Ook hier kun je overnachten in hangmatten, tevens koken op stenen. Voor ons zag het er primitief uit, ook omdat het sanitair niet schoon, maar vies was. Er zijn altijd en overal op de wereld mensen die er een zooitje van maken, dus ook hier!

Na ongeveer vier uur varen, waren wij weer terug bij de rivier, oversteken en daar wachtte de taxi al op ons om ons terug naar het hotel teren brengen waar wij om 14 uur opgehaald zouden worden om naar Paramaribo te  brengen.

Was nog vergeten te vertellen dat de bevolking in het district Nickerie in hoofdzaak bestaat uit Javanen en Hindoestaansen.
Tevens dat er in het district Nickerie de grootste rijstplantages zijn. Er veel grootgrond bezitters zijn, die rijk zijn wat goed aan de huizen te zien is. Bij de rijken wordt dan ook niet met de hand het land bemest en ingezaaid maar door een vliegtuigje!
Ook is er veel babananteelt.Er zijn veel zandfabrieken. Ook leven de mensen van vis, zoals de tilapia die hier geteeld wordt.
Wij zaterdags nog naar "Zeedijk"geweest zijn. Dit is een aangelegde dijk om het land tegen overstromingen te beschermen vanuit de Oceaan. Hier kun je met de boot in 15 minuten oversteken naar Engels Guyana.

1 opmerking:

  1. Hallo lieve Hetty!

    Ik ben zeer onder de indruk van al jouw verhalen en mooie foto's. Wat een ervaringen allemaal. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Erg leuk voor je dat ze het zo met je mee hebben gevierd. Ik wens je nog een mooie tijd toe in Suriname! Ik blijf je volgen ;) Alle goeds Hetty.

    Met mij is het prima. Aanstaande vrijdag de laatste dag op het AC in Margraten. Helaas!
    Goede beordeeling gekregen en stage behaald.
    Allemaal veel te snel omgegaan. Wat heb ik veel geleerd!

    Veel lieve groetjes en nog veel plezier!
    Tot snel! Groetjes van Evelien Mertens

    BeantwoordenVerwijderen